top of page
  • GLAMI

Více než třetina Čechů omezila v roce 2023 nákupy oblečení a obuvi kvůli inflaci

Aktualizováno: 6. 3.

Praha, 30.1.2024  |  Přestože téměř dvě třetiny Čechů zaznamenaly zdražení, výdaje za oblečení a obuv se v roce 2023 u mnohých nezměnily, jak ukázal nedávný průzkum GLAMI Fashion (Re)search. Ti, kteří šetřili, uváděli, že kupovali méně kusů oblečení nebo nakupovali výhradně během výprodejů. Většina spotřebitelů nadále investuje do prémiových módních kousků a oceňuje jejich dlouhou životnost.


Módní e-commerce v roce 2023

Ceny v módním průmyslu rostou, spotřebitelé pociťují dopady

Podle ČSÚ došlo v roce 2023 k meziročnímu nárůstu inflace, který ovlivnil ceny oděvů a obuvi, které úhrnem vzrostly o 11,1 %. Z průzkumu GLAMI vyplynulo, že 25 % uživatelů vnímá tento nárůst cen oděvů a obuvi jako výrazný, 38 % jej považuje za mírný, 14 % nezaznamenalo žádné zdražení módy, 5 % dokonce tvrdí, že došlo k poklesu cen, a 18 % si není jisto.


I přes rostoucí ceny Češi své nákupy oděvů a obuvi výrazně neomezili. Inflaci při svém rozhodování o nákupech ignorovalo 26 % respondentů, 30 % zaznamenalo vyšší ceny, ale pokračovalo v nákupech jako obvykle.


Inflace a móda

Šetření na množství, ne na kvalitě

37 % respondentů přiznalo, že jejich nákupy módy ovlivňuje inflace, která je vede k tomu, že za oblečení a obuv utrácejí méně než dříve. Více než polovina těchto spotřebitelů ušetřila především tím, že si koupila méně módních výrobků. 23 % si stanovilo přísnější rozpočet. Přestože přísnější měsíční rozpočet v roce 2023 byl pro 56 % spotřebitelů nižší než 2 000 Kč a pro 28 % mezi 2 000 Kč a 5 000 Kč, Češi nechtějí dělat kompromisy v kvalitě výrobků. To se odráží v jejich ochotě investovat do kvalitního oblečení a obuvi i přes současnou ekonomickou situaci. Za prémiové výrobky s delší trvanlivostí je ochotno utrácet více než v předchozích letech 19 % respondentů, 45 % bude i nadále utrácet jako v minulosti a pouze 23 % respondentů nyní prémiové výrobky lákají méně.


Cena jako rozhodující faktor

Oblíbenou strategií úspor je upřednostňování zlevněného oblečení. 26 % respondentů snížilo své výdaje za módu nákupem oblečení ve výprodeji. 19 % začalo nakupovat v levnějších obchodech a úspěšně tak snížilo své výdaje oproti předchozím letům. V důsledku toho získávají na oblibě obchody s ultra rychlou módou, jako je Shein a stále populárnější Temu, kde alespoň jednou nakupovalo 36 % respondentů.


Výdaje za módu

Výrazný nárůst cen módy také zvýšil oblibu oblečení a obuvi z druhé ruky. V loňském roce se 13 % respondentů rozhodlo prodat věci, které již nenosí, a 10 % nakupovalo v second-handech.


Spotřebitelé si udržují nákupní zvyklosti na internetu

Zatímco v roce 2020 nakupovalo 54 % uživatelů online a 18 % převážně v kamenných obchodech, v roce 2023 preferovalo 69 % Čechů nákupy módy online a pouze 5 % upřednostnilo převážně nákupy offline. 17 % uživatelů pak nachází oblibu v kombinování obou způsobů nakupování, online i offline. 


Tyto výsledky nejsou překvapivé, vezmeme-li v úvahu, že 63 % respondentů dává přednost vyzkoušení výrobků doma a jejich vrácení v případě, že jim nevyhovují, zatímco pouze 25 % volí vyzkoušení oblečení v kamenných obchodech. Mezi další výhody online nakupování patří podle průzkumu úspora času (43 %), širší nabídka značek a trendů (42 %), více času na rozhodování (33 %), nižší ceny (31 %), možnost rychlého filtrování výrobků (30 %) a vyhnutí se přeplněným obchodům (29 %).


Nákup módy online

O reportu

Report Módní e-commerce: 2023 v kostce je součástí Fashion (Re)search, dlouhodobého výzkumného projektu GLAMI o stavu a dynamice české módní e-commerce, založeném na kontinuálním sběru dat. V tomto výzkumu byly použity výsledky dotazníku, který byl zodpovězen 2 360 uživateli GLAMI.cz. Sběr dat proběhl v lednu 2024.


O GLAMI 

GLAMI bylo založeno v roce 2013 Tomášem Hodboďem a Michalem Jirákem jako vyhledávač pro vše, co se týká módy. Každý den GLAMI spojuje tisíce nakupujících se značkami a e-shopy na jednom místě. Díky chytré kategorizaci produktů a výběru módy šitému na míru každého jednotlivce GLAMI zjednodušuje objevování a nakupování módy. Společnost je lídrem ve využívání umělé inteligence při nákupech módy a v roce 2022 založila kapitálový fond GLAMI Ventures s cílem rozvíjet oblast umělé inteligence v e-commerce, podpořit projekty, které usnadňují výběr a nákup produktů v online shoppingu nebo projekty zabývající se cirkulární ekonomikou.  

Dnes najde zákazník v katalogu GLAMI.cz 2,5 miliony produktů od více než 25 tisíc značek.  GLAMI patří do skupiny GLAMI.group a působí již ve 13 zemích světa s měsíční návštěvností 47 milionů. Více informací najdete na  GLAMI.group.


Kontaktní osoba

Eliška Hynková, Brand & PR Manager GLAMI Group


GLAMI_TZ_Inflace_a_nakupy_mody
.zip
Stáhnout ZIP • 4.97MB

40 zobrazení0 komentářů
bottom of page