top of page
  • GLAMI

Udržitelnost jde stranou, Češi při nákupu oblečení a obuvi dbají hlavně na cenu

Praha, 6. března 2024 | Nedávný průzkum GLAMI Fashion (Re)search potvrdil, že pro téměř třetinu Čechů je rychlá móda lákavá, protože je cenově dostupná. Přibližně stejný počet českých spotřebitelů se rychlé módě aktivně vyhýbá, nikoli však kvůli obavám o životní prostředí, nýbrž kvůli špatné kvalitě těchto produktů. Přestože povědomí o udržitelných praktikách v módním průmyslu roste, udržitelnost zatím není hlavním faktorem, který ovlivňuje rozhodování o nákupu; přednost má cena.


Zena a udrzitelne obleceni

Dilema rychlé módy: Cena vs. kvalita

Na otázku, co si myslí o rychlé módě, odpovědělo 29 % respondentů, že s tímto konceptem souhlasí, dokud je taková móda cenově dostupná. Naopak 31 % z nich se rychlé módě vyhýbá kvůli nízké kvalitě, zatímco 6 % takové nákupy odmítá kvůli obavám o životní prostředí. Dalších 9 % si uvědomuje související ekologické problémy, ale nemá dostatek finančních prostředků na to, aby nakupovali jinde. 24 % respondentů stále neví, co si o rychlé módě myslet.


Pouze pro 9 % Čechů je udržitelnost v souvislosti s e-shopy zásadním aspektem. Mezi důležitá kritéria při výběru módního e-shopu zahrnují také slevy na oblíbené značky (35 %), kvalitu za dobrou cenu (35 %), předchozí zkušenost (35 %), doručení domů zdarma (33 %), informace o dostupných velikostech a modelech (30 %), možnost platby na dobírku (24 %), rychlé doručení (24 %), nízké ceny (21 %), dobrou zákaznickou podporu (17 %) nebo delší možnost bezplatného vrácení (14 %).


Cesi a rychla moda

Srdce na správném místě, peněženka ale vede slovo

Stojí za zmínku, že velký počet Čechů se snaží osvojit si odpovědné nákupní chování, i když se potýkají s různými překážkami. 36 % respondentů se při nakupování oblečení a obuvi snaží brát udržitelnost v úvahu, přiznávají však, že rozhodující roli hraje rozpočet. 24 % Čechů obecně upřednostňuje ekologické značky a produkty, 15 % se pak snaží šetřit životní prostředí nakupováním menšího množství produktů. Naopak pro 22 % není udržitelnost rozhodujícím faktorem.


Cesi a udrzitelna moda

Zajímavé je, že z těch, kteří se rozhodli nakupovat méně, by jich 56 % nakupovalo více oblečení, kdyby měli více finančních prostředků, oproti 31 %, kteří by své nákupní návyky neupravili. “Tato rozporuplná data naznačují, že ačkoli čeští spotřebitelé o udržitelnosti mají povědomí, omezené finanční prostředky jsou v současnosti překážkou nákupu udržitelných výrobků. Cílem módních značek by tedy měla být převážně cenová dostupnost širšímu okruhu spotřebitelů. V praxi ale víme, že toto řešení tak jednoduché není, ” komentuje výsledky Eliška Hynková, Brand a PR manažerka GLAMI. 


Cesi a utrata za obleceni

Ultra rychlá móda: Trend, který vzbuzuje obavy

Mezinárodní nákupní platformy, zejména asijské, se těší velké pozornosti světové veřejnosti. I přesto pouze 35 % Čechů uvádí, že nakoupili oblečení prostřednictvím Shein nebo Temu, zatímco 62 % to popírá a přibližně 3 % si to přesně nepamatuje. “Agresivní nástup asijských e-commerce gigantů je alarmující a vzhledem k makroekonomické situaci a s ní souvisejícími rostoucími náklady na oblečení a obuv je pochopitelné, že se lidé obracejí na tyto služby. Dlouhodobý dopad na ostatní hráče v oblasti (nejen) módní e-commerce je již viditelný. Dopad na životní prostředí se teprve ukáže,” doplňuje Hynková. 


Jak jsme na tom v kontextu Evropy? 

Nejpozitivnější vztah k cenově dostupné rychlé módě mají Rumuni (37 %), Slovinci (33 %) a Češi (29 %). Hlavním důvodem vyhýbání se rychlé módě je převážně její nízká kvalita, a to především u spotřebitelů v Řecku (40 %), Chorvatsku (39 %) a Itálii (37 %). Obyvatelé jižní Evropy také vyjadřují větší obavy o životní prostředí, což motivuje 14 % Italů, 13 % Řeků a Chorvatů k udržitelnějším módním nákupům.


Pokud jde o udržitelnost jako rozhodující faktor při nákupu oblečení a obuvi, existují zde značné rozdíly. Na jednom konci spektra jsou ti, kteří ji neberou v úvahu, v čele s Čechy (22 %), Bulhary a Rumuny (11 %). Na druhém konci jsou ti, pro které je udržitelnost značek a výrobků prioritou - Slovinci (45 %), Chorvati (33 %) a Slováci (31 %). Nákup menšího počtu výrobků jako šetrnější přístup k životnímu prostředí uznávají Maďaři (28 %), Slováci (25 %) a Bulhaři (24 %). Finance jsou však bariérou nejen pro Čechy, ale i ostatní země, neboť nadpoloviční většina všech respondentů uvedla, že kdyby měla více peněz, pravděpodobně nebo určitě by nakupovala více. Tyto výsledky naznačují, že rostoucí zájem spotřebitelů o udržitelnost může být poněkud zbožným přáním: prioritou je racionální přístup k nákupním rozhodnutím.


O reportu

Report Módní e-commerce: 2023 v kostce je součástí Fashion (Re)search, dlouhodobého výzkumného projektu GLAMI o stavu a dynamice české módní e-commerce, založeném na kontinuálním sběru dat. Výzkumu se zúčastnilo více než 31 tis. respondentů v 9 zemích - ČR, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko, Řecko, Bulharsko, Itálie, Chorvatsko a Slovinsko. Český dotazník byl zodpovězen 2 360 uživateli GLAMI.cz. Sběr dat proběhl v lednu 2024. 


O GLAMI 

GLAMI bylo založeno v roce 2013 Tomášem Hodboďem a Michalem Jirákem jako vyhledávač pro vše, co se týká módy. Každý den GLAMI spojuje tisíce nakupujících se značkami a e-shopy na jednom místě. Díky chytré kategorizaci produktů a výběru módy šitému na míru každého jednotlivce GLAMI zjednodušuje objevování a nakupování módy. Společnost je lídrem ve využívání umělé inteligence při nákupech módy a v roce 2022 založila kapitálový fond GLAMI Ventures s cílem rozvíjet oblast umělé inteligence v e-commerce, podpořit projekty, které usnadňují výběr a nákup produktů v online shoppingu nebo projekty zabývající se cirkulární ekonomikou.  


Dnes najde zákazník v katalogu GLAMI.cz 2,5 miliony produktů od více než 25 tisíc značek.  GLAMI patří do skupiny GLAMI.group a působí již ve 13 zemích světa s měsíční návštěvností 47 milionů. Více informací najdete na  GLAMI.group.


Kontaktní osoba

Eliška Hynková, Brand & PR Manager GLAMI Group


GLAMI_TZ_Cesi_udrzitelnost_a_rychla_moda
.zip
Stáhnout ZIP • 6.98MB


58 zobrazení0 komentářů
bottom of page